Loggotyp till lingdao Lingdao en alternativmedicinsk mottagning där Du kan få Akupunktur Zonterapi Osteopati Chakraflödesmassage Kraniosakralterapi

 

Chi Gong - Yu Dao Gong ®

 

 

 

Start
Akupunktur
Zonterapi
Osteopati
Kraniosakral terapi
En Behandling
Vägbeskrivning
Kontakta Mig
Chi Gong

 

Erfarenheter av chigong
Chigong kontraindikationer
Bevis att chi finns


Chi gong (qi gong) är skönt, enkelt och behagligt att utöva. Det tar ingen plats och är lätt att lära sig. Alla som passerat puberteten kan lära sig chi gong.

Chi betyder livskraft, gong metod. Chi gong kan alltså översättas med; en metod att nå livskraft. I Kina räknar man med att chi gong träning använts i cirka 5000 år. Det finns skriftliga bevis för att olika metoder använts i över 2000 år.

Det finns ett mycket stort antal chi gong metoder där respektive metod har sitt syfte och sin särart. Att säga att man tränar chi gong är ungefär som att säga att man dansar eller idrottar. Det finns många olika sorters chi gong. Vanligen delas chi gong in i tre större grupper: filosofisk/religiös, kampkonst samt medicinsk chi gong. 

Chi gong träning är en bra metod att hjälpa sig själv till långvarig hälsa och inre harmoni. Övningarna fokuserar tankar, går igenom hela kroppen, förbättrar cirkulationen, får oss att slappna av och samla kraft. Att förbättra sin hälsa med hjälp av chi gong är som att förbättra sin kondition. Det räcker inte med ett träningspass någon gång ibland, det krävs regelbundenhet, gärna ett pass om dagen.

Den metod jag tränar och lär ut kallas Yu Dao Gong och tillhör den medicinska chi gongen.  Jag var även instruktör för Biyun metodens chi gong men har av flera anledningar valt att lämna den metoden. Den metod jag lär ut nu är kraftfullare och läker mer systematiskt och har en mer omfattande inverkan på kroppen.

Yu Dao Gong kännetecknas av följande särdrag:

-Rörelserna är mjuka och långsamma.

-Hela kroppen gås igenom i ett pass.

-Övningarna är enkla att lära sig och utföra.

-Övningarna genomförs stående med slutna ögon.

-Träningen kräver väldigt lite utrymme och kan utövas när som helst under dagen.

-Alla övningar sker under tystnad.

-Övningarna tar 45-60 min att utföra beroende på eget val av tempo.

-Du ägnar dig åt mentalt fokus på ett meditativt sätt samtidigt som du utför andnings eller kroppsrörelser.

-Träningen har en balanserande effekt på kroppens organ. Det innebär att överaktiviteter dämpas och svaga områden stärks.

-Övningarna är framtagna med kunskap baserad på traditionell kinesisk medicin (TKM), chi gong samt kunskaper om chakrasystemet och yoga-övningar men även omfattande kunskaper inom västerländsk medicin.

Efter ett qi gong pass känns kroppen vitaliserad och det är lättare att bibehålla glädje, fokus och koncentration under dagen.

Om du är intresserad av att lära dig chi gong håller jag helgkurser i Örebro. Det är heldagar med start 9.00. Kostnad 1 900 kr inklusive kursmaterial. Hör av dig för mer detaljerad information.

En kort återträff på cirka två timmar ingår ca 14 dagar efter kurshelgen. Närvaro på återträffen är inte en del av undervisningen i kursen utan en möjlighet att få repetera och ställa frågor om något känns osäkert efter kursens slut.

Att lära sig chi gong är en livskunskap som du alltid bär med dig. Det är en kunskap som alltid kan vara bra att ta fram. Det är vårt att resa en bit för att lära sig denna sekvens så låt inte en stunds resande avhålla dig från din egen friskvård.